Selecteer een pagina

Verboden vruchten

Natuurlijk hou ik van verhalen van cursisten die genieten van de cursus.

Vandaag deel ik graag een heldenverhaal, waarin iemand na tegenslag met nieuwe energie terugkomt.
En die dan verhalen deelt die een lach van oor tot oor op mijn gezicht toveren.

 Het begint natuurlijk neutraal met ‘Er was eens‘.

Er was eens een man uit Friesland, je weet wel, het waterrijke gebied waar de Elfstedentocht gereden wordt. Of komt hij uit Rotterdam?
Daar werd hij in 1946 geboren, in de stad die na de 2e Wereldoorlog opnieuw opgebouwd moet worden.

De man heet Keimpe Roedema. Hij heeft 45 jaar intensief gewerkt als sportfysiotherapeut en manueel therapeut en dat doet hij nog steeds af en toe. Daarnaast houdt hij van fotograferen. Op een dag besluit hij meer tijd vrij te willen maken voor de artistieke kant van zijn persoon.

En zo schrijft onze Keimpe zich in februari 2022 in voor de proeflessen abstracte fotografie.

Hierboven: Foto’s uit zijn archief.

Hij gaat voortvarend aan de slag. Uit eigen beweging besluit hij een duik in zijn archief te maken.

Keimpe: “Na 2 proeflessen en een avondje grasduinen in mijn archief een aarzelend begin. Diverse genres al bij de kop gehad blijkbaar.”

Hierboven: foto’s na de proeflessen.

Keimpe: “Ik ben erg enthousiast geraakt na de proeflessen en de positieve feedback, die ik van je kreeg. Ik heb direct een mapje ‘Maritiem Abstract’ op mijn website gemaakt.”

Begin maart 2022 schrijft hij zich vol goede moed in voor de Complete Opleiding.
Niet lang daarna komen de beproevingen. Niet door de opleiding, maar door zijn gezondheid.

 

Tegenslag op tegenslag

Half maart meldt eerst hij een polsoperatie (tunnelsyndroom), waardoor hij een week of 3 ‘onthand’ is. In juni 2022 moet hij geopereerd worden voor een serieus probleem aan zijn ogen (glaucoom).

”Best wel zorgelijk en niet handig voor een voorzitter van een fotoclub…..”

Het zicht wordt er dus niet beter op, waardoor ik af en toe moeite heb met het beeldscherm, vooral de teksten. Zo zijn bijvoorbeeld de hand-outs voor mij te klein en slecht leesbaar door het kleine lettertype. 

Ik maak speciaal voor hem handouts met een groter lettertype en onze held gaat door.

Na de operatie: “Afgelopen week een flinke teleurstelling in het UMCG. De ingezette laserbehandeling blijkt niet aan te slaan en er blijft maar één optie over en dat is een operatie. Dat betekent dat ik 6-8 weken rustig aan moet doen en de fotografie/cursus even op een zacht pitje moet zetten. Flink balen dus.

Daar gaat de mooie zomer en alles wat er nog op de agenda stond.” 

Ik zet de cursus twee maanden voor hem stop.
Na deze twee maanden: “Ik wil zo af en toe even een uurtje achter de PC proberen en wil daarom vragen om mij de hand-outs van module 2 en 3 op groot formaat toe te sturen. Ik hoop begin september de draad weer een beetje op te kunnen/mogen pakken. “

Begin september: “De oogoperatie is geslaagd, maar het zicht gaat tergend langzaam vooruit, waardoor ik nog steeds veel moeite heb om de cursus te hervatten. Ook deelname aan verkeer mag nog niet. Kortom nog erg beperkt en afhankelijk.”

In overleg zetten we de de cursus opnieuw een half jaar stop.

Hierboven: foto’s die hij nu, halverwege de Complete Opleiding, maakt.

Zicht aan het eind van de tunnel

Hoe fijn om dan in mei 2023 onderstaande berichten te lezen bij zijn foto’s in de cursus. Hij is terug! En hoe!

Hij ging letterlijk terug naar dezelfde plek als waar hij de foto’s na de proeflessen maakte. Natuurlijk is zijn zicht ook sterk verbeterd door de drie oogoperatie die hij heeft ondergaan, maar ik verbeeld me toch dat ik naast betere scherpte ook veel betere composities zie. Mooiere foto’s met meer zeggingskracht. 

Maar vooral geniet ik van het plezier dat hij heeft in de Opleiding. De levenslust en de energie spat er vanaf: 

Flink op kleurenjacht geweest op Lauwersoog, een snoepwinkel voor kleuren, op achteraf verboden terrein. Maar flink geschoten, voor ik werd weggestuurd...”

Hierbij mijn reflecties en vervormingen, een fotosessie aan de kust.(Den Helder). Dit was weer een spannend avontuur, de basaltblokken waren spekglad geworden in een regenbui, moest kruipend en met hulp weer terug naar boven……..je maakt wat mee in deze cursus. 🙈

Expositie verboden vruchten

En natuurlijk eindigt de heldenreis heldhaftig: Keimpe besloot een expositie te maken van zijn verboden vruchten. Hij drukte zijn foto’s van zijn kleurenjacht af en hangt ze op in zijn behandelkamer. Wat een mooie reminder aan zijn heldentocht! 

Aldus Iris Depassé

ACADEMIE VOOR ABSTRACTE FOTOGRAFIE